Ghi – Smörolja


Ghi är ren smörolja och är ypperligt att använda i matlagning! Ghi är en god proteinkälla, smörjer tarmen och tål höga temperaturer utan att bilda transfetter. Ghi underlättar matsmältningen och är utmärkt för aptiten, minnet och intelligensen. Under kokning av smöret försvinner Kolesterolet! Du kan prova att använda Ghi om du är laktosintolerant då mjölkens sockerarter skiljer sig från smöroljan under tillagningen av Ghi.

Så här gör du Ghi:

1kg helst osaltat smör men det fungerar med normalsaltat.
1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Sänk sedan värmen till lägsta tänkbara! Passa på så det inte bränns!
2. Skumma av lite då och då med en hålslev. Ghin är färdig när du kan se avlagringarna som bildats i botten på kastrullen. Färgen på smöroljan är då gyllen gul, klar och genomskinlig. Tar ca 45-60min.
3. Värm en glasburk eller dylikt att ha Ghin i.
4. Ta en melitta hållare med ett melitta filter och häll försikigt i Ghin. Du kan också skumma ytan väl och sen försiktigt hälla Ghin i burken utan att filtrera.

Nu har du ren smörolja som luktar gudomligt att använda som fett i matlagningen.

PS! Jättefint att smörja in torra händer och fötter med! 🙂

Ett annat sätt att göra Ghee är också att bara ställa in samma mängd smör i en rostfri kastrull i ugnen. Ha ugnen på 100 grader och låta stå i en timme. Ta sedan ur gheen ur ugnen och häll upp på glasburk som ovan. Jag tycker personligen att det är svårt med filter varpå jag bara brukar hälla av smöroljan. Först skiktar jag av den hinna som har blivit på smöroljan, med en osthyvel, sedan häller jag upp oljan i glasburken och är noga med att ”det vita klägget” längst ner i kastrullen inte kommer med. Fantastiskt gott och så mycket nyttigare! Inte alls jobbigt att göra. Kan stå på när du lagar något annat så tar det ingen extra tid.