Kikärtsgryta med fänkål, röda linser och saffran


Detta är en relativt snabb och lättgjord gryta som är supergod. Det går även att servera den med ris eller quinoa till, men går även väldigt bra utan.

1. Finhacka 1 gul lök. Dela 1 fänkål och skär bort rotfästet. Skiva fänkålen tunt. Skala och tärna 500 gr rotselleri.

2. Hetta upp 2 msk kokosfett i en stekgryta. Fräs allt skuret med 2 pressade vitlöksklyftor. 1 pkt saffran, 1/2 tsk torkad timjan, 1 tsk chiliflakes och 1 tsk paprikapulver  3-4 min. 

3. Tillsätt 1 burk konserverade körsbärstomater, 6 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljog & 2 msk vitvinsvinäger.  Låt koka 8-10 min , eller tills rotsellerin är mjuk.

4. Härll av och skölj 1 förpackning kikärtor & 2 förpackningar röda linser, lägg ner allt i grytan och sjud 3-4 min.

5. Finhacka 1 kruka persilja. Lägg hälften i en skål. Rär ner 2 dl rysk yoghurt & 1 pressad vitlöksklyfta. Smaka av med lite salt.

6. Strö resterande persilja över kikärtsgrytan och servera med persiljeyogahurt och 1 påse krutonger.