RECEPT

Mungbönsgryta Kicheri


2,5 dl mungbönor
2,5 dl basmatiris

¾ dl ghee eller olivolja
2 gula lökar
¾ dl färsk hackad ingefära

8-10 vitlöksklyftor

2 tsk gurkmeja

1 msk garam masala
½ tsk svartpeppar
1 tsk malen kardemumma
1 tsk chilipeppar
½ msk salt
valfria grönsaker i riklig mängd

Lägg mungbönorna i blöt kvällen före. Skölj mungbönorna och koka dem försiktigt i 6-8 dl under 20-30 minuter. Skölj riset och lägg det i blöt i 10 minuter. Låt riset rinna av. Koka det därefter i 4dl vatten, 1 msk ghee/olivolja, 1 tsk salt under ca 10-12 minuter. Skala och hacka lök, ingefära och vitlök. Stek försiktigt löken, ingefäran och vitlökens så att löken mjuknar. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omrörning. När 5 minuter återstår av risets och mungbönornas koktid häller du i alla andra stekta ingredienser och blandar om.

Den färdiga maten kan vara vattnig. Men får det som blir kvar stå i kylskåpet kommer det att dra i sig all återstående vätska. Tänk på att alltid ha olika kokta grönsaker att variera med dag för dag om du äter grytan under flera dagar. Exempel på grönsaker att koka: morötter, rödbetor, broccoli. Men gör helst även en sallad till grytan var dag, t ex grönsallad & gurka. Servera med tamari, soya och naturell yoghurt.

Yogisk gryta är lättsmält och näringsrik mat som innehåller fullvärdigt protein. Den innehåller både lök, vitlök och ingefära som ger dig kraft och kreativitet att verka i världen.

För dig som vill gå ner i vikt kan detta vara en möjlighet. Ät hur mycket du vill!

Den är utmärkt för att återfå styrka efter sjukdom. Gör gärna en större laddning som kan lagras i kylskåpet i upp till en vecka.

Kryddkombinationen laddar dig med energi, verkar utrensande och kombinationen av ingredienser förstärker de enskilda kryddornas välgörande effekter.

* Lök renar blodet, ger energi och stimulerar matsmältningen
* Vitlök fungerar som en naturlig form av antibiotika och hjälper till att bekämpa bakterier och virus
* Ingefära stärker nervsystemet, lindrar symptom, stimulerar matsmältningen och hjälper mot förkylning. Är också bra mot menstruationskramp och ryggsmärtor.
* Gurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna.
* Svartpeppar renar blodet, stimulerar matsmältningen och driver ut gaser ur magen (så även spiskummin)
* Chilifrukter innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin och är bra för blodcirkulationen och matsmältningen.

Är du gravid kan du göra en likadan gryta, men ändra kryddblandningen till något mildare kryddor. Använd t ex fänkål, kardemumma, gurkmeja, koriander, kryddnejlika. När vi ammar ska vi undvika att ha det alltför kryddstarkt. Mild kryddning passar bäst i den fasen av livet.