Yogainstitutet Yogainstitutet
Menu
  • OM OSS
    • Affärsidé & Vision
    • Köpvillkor
    • Lokalen
    +
  • KURSER
    • Kundaliniyoga
    • Medicinsk Yoga
    • Yinyoga
    • Gong
    • Workshops
    • Gravid & Familj
    • Enskild yogakonsultation
    • Företagsyoga / skolyoga
    +
  • UTBILDNINGAR
    • Level 1 Kundaliniyoga-lärarutbildning Karlstad start september 2023
    • Yoga Teacher Training Level 2 Vitality And Stress 13-15 Maj Och 3-5 Juni Online/På Plats
    • Instruktör i Gravidyoga 14-17 april & 25-27 juni
    • Yinyoga & TKM fördjupningskurs start i augusti
    +
  • SCHEMA
  • OM YOGA
    • Bra källor om yoga
    • Forskning
    • Kundaliniyoga
    • Medicinsk Yoga
    • Yoga hemma
    • Yogiska recept
    +
  • Behandlingar
    • Taktil Massage
    • Klassisk massage
    • Shiatsu
    • Frekvensbalansering
    • Samtalsterapi
    • Enskild yogakonsultation
    +
  • NYHETSBREV
  • KONTAKT

Mungbönsgryta Kicheri

HomeMungbönsgryta Kicheri
26 jul

By birgitta

Feed-back från tidigare kursdeltagare

In

Mungbönsgryta Kicheri

2,5 dl mungbönor
2,5 dl basmatiris

¾ dl ghee eller olivolja
2 gula lökar
¾ dl färsk hackad ingefära

8-10 vitlöksklyftor

2 tsk gurkmeja

1 msk garam masala
½ tsk svartpeppar
1 tsk malen kardemumma
1 tsk chilipeppar
½ msk salt
valfria grönsaker i riklig mängd

Lägg mungbönorna i blöt kvällen före. Skölj mungbönorna och koka dem försiktigt i 6-8 dl under 20-30 minuter. Skölj riset och lägg det i blöt i 10 minuter. Låt riset rinna av. Koka det därefter i 4dl vatten, 1 msk ghee/olivolja, 1 tsk salt under ca 10-12 minuter. Skala och hacka lök, ingefära och vitlök. Stek försiktigt löken, ingefäran och vitlökens så att löken mjuknar. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omrörning. När 5 minuter återstår av risets och mungbönornas koktid häller du i alla andra stekta ingredienser och blandar om.

Den färdiga maten kan vara vattnig. Men får det som blir kvar stå i kylskåpet kommer det att dra i sig all återstående vätska. Tänk på att alltid ha olika kokta grönsaker att variera med dag för dag om du äter grytan under flera dagar. Exempel på grönsaker att koka: morötter, rödbetor, broccoli. Men gör helst även en sallad till grytan var dag, t ex grönsallad & gurka. Servera med tamari, soya och naturell yoghurt.

Yogisk gryta är lättsmält och näringsrik mat som innehåller fullvärdigt protein. Den innehåller både lök, vitlök och ingefära som ger dig kraft och kreativitet att verka i världen.

För dig som vill gå ner i vikt kan detta vara en möjlighet. Ät hur mycket du vill!

Den är utmärkt för att återfå styrka efter sjukdom. Gör gärna en större laddning som kan lagras i kylskåpet i upp till en vecka.

Kryddkombinationen laddar dig med energi, verkar utrensande och kombinationen av ingredienser förstärker de enskilda kryddornas välgörande effekter.

* Lök renar blodet, ger energi och stimulerar matsmältningen
* Vitlök fungerar som en naturlig form av antibiotika och hjälper till att bekämpa bakterier och virus
* Ingefära stärker nervsystemet, lindrar symptom, stimulerar matsmältningen och hjälper mot förkylning. Är också bra mot menstruationskramp och ryggsmärtor.
* Gurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna.
* Svartpeppar renar blodet, stimulerar matsmältningen och driver ut gaser ur magen (så även spiskummin)
* Chilifrukter innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin och är bra för blodcirkulationen och matsmältningen.

Är du gravid kan du göra en likadan gryta, men ändra kryddblandningen till något mildare kryddor. Använd t ex fänkål, kardemumma, gurkmeja, koriander, kryddnejlika. När vi ammar ska vi undvika att ha det alltför kryddstarkt. Mild kryddning passar bäst i den fasen av livet.

 

Om Yogainstitutet

Yogainstitutet ska vara en knutpunkt för människor i utveckling. Du möter lugnet när du kliver in genom dörren och kliver ut mer energifylld. Vi har kurser i Kundaliniyoga och Medicinsk yoga samt internationella Yoga Teacher Trainings.

Läs vår integritetspolicy

KONTAKT

Du kan komma i kontakt med våra yogalärare genom att titta på Kontaktsidan.

070 - 23 77 894
info@yogainstitutet.nu
Sveagatan 14, 652 22 Karlstad
FACEBOOK INSTAGRAM
© 2023 Yogainstitutet
Vi vill att du ska känna dig trygg med hanteringen av dina personuppgifter. Här kan du läsa dataskyddspolicyn med information om insamling och behandling av dina uppgifter. OK
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SPARA OCH ACCEPTERA