Mungbönssoppa med tomat


1 1/4 dl mungbönor (blötlägges i 5 timmar)
1 l Vatten
1 msk ghi eller olja.
1 färsk finhackad chili OBS! Ta bort kärnorna! Vill du ha en mildare soppa ta endast en halv chili!
1 msk torrostad malen koriander. Du rostar korianderfrön i 200’C och mal sen i mortel.
1/2 tsk Hing. En indisk krydda kolla i någon orientalisk livsmedels affär eller beställ på nätet. (God och bra mot gaser i magen!)
1 tsk färsk ingefära som du river fint på rivjärn.
1 1/2 dl Tomatpuré
1 msk Råssocker
1 3/4 tsk salt

Koka upp bönorna och skumma av.Tillsätt ghi/olja, chili och ingefära. Låt koka på låg värme under lock i ca 1 timme eller tills bönorna är sönderkokta.Blanda i övriga ingredienser och koka på svag värme i 5-10 minuter. Vispa soppan slät helst med stavmixer!